"Vessz el mások szolgálatában, és rátalálsz önmagadra" Ghandi

Jóga nőknek

Jóga nőknek

Mit tanít a tél?

2022. december 01. - Babarózsa21

December elsejével elkezdődik egy új időszak, és persze lezárul egy másik. Bár az időjárás olykor megviccel bennünket, azonban ez ne tévesszen meg, a tél elkezdődött. De vajon mit akar üzenni számunkra ez az évszak?! Annyi ilyen időszakon túl, vajon mégis hányan tudnak erre a kérdésre válaszolni?! Mégis mi az, ami ilyenkor természetesnek kellene, hogy legyen, ámde helyette megerőszakolva azt, kipréselünk magunkból száz és száz fárasztó, és olykor erőn felüli helyzetet. 

 

tel.jpg

 

Ha pusztán csak az állatokat, vagy a természetet figyeljük meg, már azt láthatjuk, hogy visszavonulót fúj minden és mindenki - kivéve mi emberek. Ugyanis ilyenkor kezdődik az utolsó hajrá, a munkában, otthon, a különböző programok esetén, az őrületes bevásárlási láz, a fa, az ajándékok, és még azért a húsért vagy halért elugrok a hatodik boltba is, csak hogy minden jó és tökéletes legyen EGY NAPRA!

 

Az állatok többnyire ösztönlények, így nem is tudnának másként tenni, mint tél kezdetén bezárkózni. Ahogy a természet is ezt tesz. Elkezdenek a levelek és a fák termései visszahúzódni, először különböző színben ragyognak, majd ha már kiadtak magukból mindent teljesen, akkor elhullajtják azokat a részeiket, amelyek már nem szolgálják őket, amelyek már nem kellenek nekik a későbbiek folyamán.

 

Egyszeriben csend lesz...

 

fa.jpg

 

Legbelül azonban még minden él, de a természet is a maga pihenésre készül fel, egy új időszakra, amely másról szól, mint az eddigiek.

Nagyon nagy szükségük van arra, hogy a téli időszakban ne csak a természetnek engedjük meg a nyugalmat, hanem saját magunknak is! A természetet sem siettetjük - nem is tudnánk - hogy essen hamarabb a hó, vagy épp olvadjon már el minden és legyen újra tavasz.

Ne csak mondjuk, hogy majd abban a pár napban a két ünnep között, amikorra már teljesen elfárad mindenki, na majd akkor kipihenem a teljes évet, hiszen ezt pontosan tudjuk, hogy lehetetlen - mégis ezt mondogatjuk magunknak, hogy de menni fog, még kihúzom valahogy. 

Persze, hogy megy, hát mindent megoldunk. Két rohanás között még másik 4-5 dolgot beiktatni, normális?!

 

tel_2.jpg

 

Normális az, hogy kétségek között vergődik az ember, és éjjel forgolódik az ágyában fekve és a plafont bámulva nem érti, hogy miért nem képes aludni, de még azért sorba veszi a teendőinek listáját?! 

Normális az, hogy férfiak, nők és már a gyerekek is elfáradva a hétköznapokban túlhajtják magukat, mert akkor is megyek, igaz hogy semmi erőm, igaz, hogy már lebetegedtem, de akkor is megyek és csinálom, amit egyébként legbelül érzek, hogy nagyon nem kívánja már egy porcikám se, de megyek mert mennem kell?!

De hová?!

Hová rohansz?!

Miért nem éled meg a tél csendes, nyugodt, pillanatait?!

Miért harcolsz mindennel és mindenkivel, ahelyett, hogy átadnád magad a saját belső egyensúlyodnak?!

Tényleg okosabbak nálunk az állatok?! A medve, aki elvonul és majd tavasszal kipihenten, újraéledve képes ereje teljében nyitni az újvilágra?!

Mikor tanuljuk már meg végre azt, hogy a túlpörgés csak viszi az energiánkat, nem hozza! Ahhoz, hogy legyen elég erőnk, pihenni kell - nem szükséges elvonulni - teret adva a hétköznapok során a saját lelkünkben lévő érzésekre odafigyelve megélni a jelen szépségeit. 

Élvezd a meleget, a hideget, a tüzet, az ablakon lévő jégvirágot, a téli ruhák adta melegét, a kesztyűt, a sapkát, a puha meleg sálat, az ételeket, a karácsonyi illatokat, az ízeket, a hajnali fagyokat, a karácsonyi forgatagot, a forró italokat, a pihenést, a lustálkodást, a nyújtózkodást, a családot, a barátokat.

Egyszerűen csak élvezd a telet!

 

Edina

    

    Ha tetszett, akkor oszd meg bátran, vagy csatlakozz jóga nőknek Facebook csoporthoz.

kép: pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://joganoknek.blog.hu/api/trackback/id/tr8117991172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása